Deep levert sonarapparatuur voor eerste zelf varende boot

Deep sluit een strategische samenwerking af met initiatiefnemer van ‘s werelds eerste zelf varende boot, Amsterdams big data bedrijf Xomnia.

Deep is een ingenieursbureau gevestigd in Amsterdam, dat wereldwijd opereert. Deep is gespecialiseerd in het in kaart brengen van waterbodem door gebruik te maken van geofysica en oceanographie technieken. Op de eerste zelf varende boot heeft Deep een geavanceerd 3D sonar systeem geïnstalleerd. Hiermee sluit Deep een strategische samenwerking af met Amsterdams Big Data bedrijf Xomnia, de initiatiefnemer en ontwikkelaar van de eerste zelf varende boot.

De onderwaterwereld van Amsterdam

Vanaf de zelf varende boot worden er door middel van sonarapparatuur opnames van de onderwaterwereld gemaakt. ‘Sonar is een techniek die gebruikmaakt van geluid onder water om de waterbodem meetkundig vast te leggen én om bijvoorbeeld voorwerpen op deze bodem te kunnen detecteren’ zegt Jurgen Beerens van Deep.

Side Scan Sonar Amsterdamse grachten

Een typisch Amsterdams Onderwatertafereel: brugpijler met fietsen en een gezonken bootje

De opnamen worden door de Big Data experts van Xomnia geanalyseerd. ‘Ik ben heel benieuwd hoe de onderwaterwereld van Amsterdam er uit ziet. Hoe mooi dat we via deze weg objecten op de bodem van de grachten kunnen classificeren. De boot staat in teken van innovatie, we hopen dat de uitkomsten van de analyse waarde toevoegt aan de stad Amsterdam’, zegt Pieter Boon partner van Xomnia.

Zelf varende boot

Het doel is om ‘s werelds eerst zelf varende boot op basis van artificial intelligence (deep learning) te ontwikkelen met minimale hardware. Xomnia wil de focus verplaatsen van geavanceerde hardware naar een algoritmische benadering. Dit om de kosten van zelfrijdende voertuigen te verlagen.